Start
Geschiedenis I
Geschiedenis II
COCO vzw
P.P.C.O
Showteam
Reuzengilde
L&V BE
P.C. Carnaval
Projects
Agenda
Fotoalbum
Kleurplaten

 

 

Projects

Projects is ontstaan uit noodzaak!
Vele socio-culturele organisaties willen wel eens iets bouwen om ťťnmalig in de kijker te staan.
Meestal is er een gebrek aan ruimte, financiŽle middelen, kunde en mensen om dit te realiseren.
Vanuit dit gebrek hebben wij Projects opgericht, zo kunnen wij door samenwerking het gewenste realiseren
zonder dat er iemand een financiŽle kater aan over houdt.

Hyperlinks staan in het rood aangegeven.

VZW Jong Bloemekenswijk & Projects...
...een samenwerkingsproject met de jongeren en leiding van VZW jong, meer specifiek VZW jong Bloemekenswijk.
Een organisatie die jongeren van verschillende origine op de eerste plaats een ander alternatief wil geven dan het straatlopen.
Men biedt de jongeren niet enkel een plaats om te relaxen maar men bouwt ook bruggen tussen hen en
voorzieningen, overheden en verenigingen zodat hun belangen centraal staan en ze overal kunnen meetellen.
Zo hebben we een wagentje en plaats ter beschikking gesteld voor hen om te kunnen bouwen.
Een negental weken verwelkomen wij op woensdagmiddag enkele jongeren en begeleiding om te bouwen aan hun wagentje.
Bijgestaan door Danny en Jason hebben zij al heel wat werk verzet en kan men zien dat er een mooi eindresultaat zal zijn.
Deze jongeren zeggen met trots en reden "Onze wagen", ze hebben er zelf aan gewerkt en mogen trots zijn op zichzelf en elkaar.

-Bij "Check it Out" op 17-05-2014 -activiteiten voor kinderen, jeugd en volwassenen op het Van Beverenplein- hebben we met acht mensen hand en spandiensten verleend zodat alles zeker op tijd klaar stond en afgebroken was. Men kon zich die dag kleden als een echte filmster, over de rode loper stappen en genieten van een rit in een heuse limousine, of eerst even bij de kapper langs gaan voor die speciale coupe. Voor de waaghalzen was er een sprong van op hoogte waarbij men landde op een immense luchtmatras. Ook aan de allerkleinsten was er gedacht en voor hen had men een ballenbad, fietsjes enz. voorzien.


Buurtwerk Bloemenkenswijk & Projects
Hasta La Vista op 11-05-2014, ingericht door Buurtwerk Bloemekenswijk.
Op de site van Psychiatrisch Ziekenhuis en het Museum Dr. Guislain kon men kennis maken met verschillende organisaties, waarvan de aanwezigen de bezoekers graag uitleg gaven over hun werking en wat ze voor mensen kunnen betekenen.
Zelf stonden we daar met een stand waar mensen konden zien hoe men een stuk piepschuim omtoverde tot een heuse pinguÔn. Tevens kon men er kennis maken met de verenigingen aangesloten bij het Comitť. Dit leverde voor ons showteam twee optredens op en voor onze reuzen dames die hen volledig in het nieuw willen steken.
We konden er kennis maken met het begrip "Lichtgraffiti" en wat bleek, het enige dat men nodig heeft is een fototoestel en een donkere ruimte. De effecten zijn ongelooflijk!
Ondertussen was er ook tijd deel te nemen aan een heerlijke en goed verzorgde brunch waar we allen van genoten hebben.
Toen er iemand onwel werd in de keuken en men plots met drie mensen minder stond heeft Jason die taak op zich genomen en kon alles in de keuken zijn normale gangetje gaan.
In de namiddag namen we deel aan het project XINIX van Vivor de educatieve cel van Blindenzorg Licht en Liefde. Blinden en slechtzienden leiden de bezoekers een volledig donkere ruimte binnen, naar twee beelden van Leon Sarteel. Zo konden we ervaren hoe blinden en slechtzienden kunst ervaren. We ontdekten dat men met de handen meer lette op details, terwijl wij als ziende mensen meer naar het geheel kijken.
Deze ervaring was raar maar ongelooflijk leerrijk tegelijk.
Dit is waar het allemaal om gaat; elkaar helpen waar men kan.

Meer informatie over de Bloemekenswijk vindt u op http://www.bloemekenswijk.be

Koninklijke Dekenij Bloemekenswijk, Buurtwerk Bloemekenswijk & Projects
Van 04-07-2014 tot en met 13-07-2014 vind de Bloemekenskermis 2014 plaats, ook de 95de Dekenijfeesten genoemd.
Dit is een organisatie van Koninklijke Dekenij Bloemenkenswijk in samenwerking met Buurtwerk Bloemekenswijk en andere plaatselijke organisaties. Ook dit jaar is er een goedgevuld programma met optredens van verscheidene artiesten.
Op 05-07-2015 nemen ons Showteam, de Prinsenwagen -waarop de senioren van De Boei plaats zullen nemen- en onze reuzen deel aan de Dekenijstoet Bloemekenswijk. Dit jaar is het thema, hoe kan het ook anders met de deelname van Onze Rode Duivels aan het Wereld Kampioenschap, VOETBAL. Iedere wagen of kar met paard zal proberen zo goed mogelijk de sfeer van het voetbal weer te geven.
Meer informatie vindt u in het feestprogrammaboekje 2014.

 't Appareilke & Projects
De mensen van 't Appareilke willen elke actieve vereniging door middel van fotoreportages in de vitrine van handelaren meer bekendheid geven bij de bewoners van de Bloemekenswijk.
Op geregeld tijdstip bezoekt een van hun fotografen ons om zo de voortgang binnen de diverse verenigingen digitaal vast te leggen.
In november zullen deze fotoreportages tentoongesteld worden in de vitrines van de deelnemende handelaars.
Dit doen ze volledig kosteloos, een vriendelijk woord en helpende hand indien nodig is het enige dat men er voor terug wil.
Samen met Jochen Samson -de geestelijke vader van Evy, mascotte van de Bloemekenswijk- van Het Vogelnest maken wij publiciteitsborden voor de mensen van 't Appareilke. Deze borden zal men binnenkort over heel de wijk kunnen vinden.
Jochen deed op 15 jarige leeftijd mee aan een logo-ontwerpwedstrijd van de Streekkrant en bedacht toen het meisje Evy. Hij heeft toen de wedstrijd niet gewonnen, maar na al die jaren is Evy nog steeds Alive and Kicking en hoe. Zij is nu het gezicht van de Bloemekenswijk.
Jochen volgde dag- en avondopleiding vrije beeldende kunsten aan de academie van Aalst en studeerde in 2001 af aan de Hogeschool Antwerpen als meester in de restauratie en conservatie van schilderijen. Aanvullend volgden nog een jaar Universiteit van Amsterdam(kunstgeschiedenis) en Universiteit Gent (kunstwetenschappen). Tevens is hij medeoprichter van het Vogelnest vzw.
Indien u meer te weten wilt komen over Jochen zijn werk, wat zeker en vast de moeite waar is, neem dan eens een kijkje op hetvogelnest.be/atelier-5-merel/, hier vindt u ook zijn e-mailadres om met hem contact op te nemen.

Genste Fieste in de Wingerd & Projects
Dit jaar zijn er weer de allom bekende Gentse Feesten, dit van 18-07-2014 t/m 27-07-2014. Vanaf 11-07-2014 vind men op de site het programmaboekje en praktische informatie.
Op verzoek van NoŽl Fack bouwen we een wagen voor De 3dekkers, het Lollekestribulaal, De Seene en Nico Lenny en wagen om deel te nemen aan de Gestse Feestenstoet op 19-07-2014. Zij hadden nood aan een wagen en bouwers en wij hadden mensen beschikbaar. NoŽl is ook steeds bereidt om ons Showteam of leden te helpen als men niet aan een instrumentale versie van een lied geraakt. Dan was het enige logische gevolg dat wij op het verzoek ingaan. Wij zullen niet enkel de wagen bouwen maar zorgen ook voor begeleiding van de wagen voor, tijdens en na de stoet.

Museum Dr. Guislain & Projects
Van 19-07-2014 tot 21-09-2014 organiseert men in Museum Dr. Guislain de tentoonstelling "Ik zie wat jij niet ziet" - Kunst en autisme, een tentoonstelling met werken van kunstenaars met autisme.
De woorden klinken iedereen bekend in het oor, nl. het spelletje uit onze kindertijd "ik zie...ik zie...wat jij niet ziet en het is ..." waarbij de medespelers moesten raden waaraan een andere speler dacht. Met andere woorden -wat er door de andere zijn hoofd ging, wat hij zag.
Met de tentoonstelling tracht men niet een antwoord te geven of men anders naar kunst kijkt, door allerlei vooroordelen, als men weet dat deze gemaakt is door mensen met autisme. Of is dit werk even kleurig en interessant dan dat van andere kunstenaars?
De uitdaging is om net zoals tijdens het spel onze kindertijd met de tip in het hoofd, met frisse wind in ons hoofd en open geest naar het werk te kijken en het zo te ontdekken en vinden.
In deze periode zullen onze mensen hun medewerking verlenen in de cafetaria en daar waar verder nodig. Tevens zullen we kunnen genieten van een rondleiding tijdens de tentoonstelling waar men echt weergeeft; "men kan niet van iedereen een ster maken maar men kan iedereen laten schitteren op zijn eigen manier".