Start
Geschiedenis I
Geschiedenis II
COCO vzw
P.P.C.O
Showteam
Reuzengilde
L&V BE
P.C. Carnaval
Projects
Agenda
Fotoalbum
Kleurplaten

De geschiedenis van Lady & de Vagebond deel I

 

Het ontstaan van onze organisatie moet men zoeken in het jaar des Heren 1958. Tijdens een bezoek aan de Expo opperden vier kaartvrienden,door de gekke dingen die ze daar zagen, het idee om een carnavalsvereniging op te richten;

 

Achielles Verstraeten (Den Dikken) die Voorzitter werd

Diseri Schelfhout (Den Diezen) die Secretaris werd

Karel Moerman (Charelken) die Schatbewaarder werd

Kamiel Smet (Smetjen) die Materiaalmeester werd

 

Wat eerst zattemanspraat leek te zijn werd op 1 oktober 1958 werkelijkheid

"De Prosperkes van Prosperpolder waren geboren"

De maanden die erop volgden werden gebruikt om leden te werven en geld binnen te halen, want de 4 heren van Prosperpolder, zoals ze later werden genoemd, hadden het plan opgevat om een optocht te organiseren. De nieuwe mensen kwamen al snel, zelfs van de andere kant van de grens; met Petrus Meyer en zijn broers Willy en Albert van de Hollandse kant, Jean Pierre Moerman de broer van Karel, Gerard en Alois Piessens en hun neef Jos van Daele waren ze met 11.

De eerste stoet was een groot succes met 26 carnavalswagens, boerenkarren en vele kijklustigen, maar de financiën niet. Ze waren nog geen jaar bezig en ze hadden al een put van 700 BEF, wat veel geld was in die tijd.

Door Brouwerij de Baere uit St.-Niklaas werd het voorstel gedaan om een bal te organiseren en een prins te verkiezen. Ulrick Verstraeten, de zoon van Achielles, ging dat bal in elkaar steken en werd tegelijkertijd nr. 12 en bestuurslid, feestleider van De Prosperkes. Tijdens het bal werd de 1ste Prins verkozen door de aanwezigen in de zaal. Iedereen kon stemmen op 11 kandidaten, de eerst 11 van De Prosperkes. De 1ste Prins carnaval van De Prosperkes was Achielles den 1sten. Het bal was een groots opgezet evenement met als artiesten Bob Benny en Rita Coritta, met als resultaat veel ambiance, een Prins en genoeg geld in kas om verder te doen.

De jaren verstreken en in 1965 werd Jozef Verstraeten geboren, de geboorte viel samen met de stoet van 1965. Ons moeder beviel dan ook op een carnavalswagen. 2 jaar later was het weer prijs, terwijl er een feest in Mortsel aan de gang was zag ik het levenslicht tijdens een stop in het moederhuis.

De Voorzitter met Woefke, die 1 dag oud was

Jaar na jaar, stoet na stoet en bal na bal was het dan zo ver: Ik behaalde in 1974, na een moeilijke maar vriendschappelijke strijd tegen mijn broer Jozef, de titel van Kinderprins van Prosperpolder.

In 1975 ging het iets gemakkelijker, maar in 1976 verloor ik met 300 punten verschil en werd Jozef eindelijk Kinderprins.

In 1977 won ik van onze Jozef met 210 punten verschil en ik werd het jaar erop aangekleed als de eerste Kinderkeizer van Prosperpolder.

In 1980 werk ik op 12jarige leeftijd verkozen tot Jeugdprins van Prosperpolder, terwijl ons vader al lang Keizer was en onze Ulrick juist tot Keizer was gekroond. Toen ons vader een belangrijke mutatie kreeg bij de Belgische strijdmachten gingen we 14 maanden in Soest, BRD, wonen en ik werd aangesteld als jeugdprins der Belgen van Soest.

Ieder jaar waren er goede artiesten om de aanwezigen te amuseren. De Strangers, Eddy Wally, Rita Coritta, Walter Capiau, Freddy Stewart, Tony Bell, Gastons en Leo enz. brachten plezier en ambiance naar de mensen. Tja dat ziet men spijtig genoeg niet meer, maar ja de tijden veranderen.

In 1985 werd onze Jef de 11de Prins van Prosperpolder en telde De Prosperkes 120 leden. In 1989 wed ik de 12de prins en onze Jef de 6de Keizer. Alles was goed en alles ging goed, maar in 1989 stopten onze schatbewaarder en onze materiaalmeester er mee. Er kwamen 2 nieuwe mensen in het bestuur, wiens naam ik niet zal en niet mag noemen. De mensen die zich die tijd nog herinneren weten heel goed wie dat waren. Deze nieuwe bestuursleden werkten in het begin goed mee aan de bloei van De Prosperkes. In 1990 werd ik voor de tweede keer Prins.

Het seizoen van 1991 naderde en het 33jarige bestaan was in aantocht, de steken gingen naar de droogkuis en de centen werden geteld. Toen bleek dat de kledij verloren was en het geld op was.

Toch ging het 33jarige bestaan door. Het was een groots feest, maar het bestuur, zonder de 2 nieuwe, de oud-Prinsen en de leden waren in het zwart gekleed met een krant als steek. Ik werd dat jaar voor de derde keer prins.

Het einde was in zicht. Ons vader was gebroken en niemand had nog de moed om verder te doen. 't Was gedaan, 't was verdomme gedaan...

...Alé dat dacht iedereen, maar onder de impuls van Julien Schoeters besloten we om verder te doen.  Julien,  die een warm hart had voor het Carnaval, zorgde voor een éénmalige subsidie van 100.000 Bef. Door Julien konden we verder doen, maar ons vader had alle energie verloren en onze Ulrich nam het roer over. Zijn eerste beslissing was dat iedereen zijn zwarte kledij hield en de nieuwe kleuren werden zwart, wit en zilver. Er waaide een nieuwe wind over Prosperpolder, maar het was niet meer zoals het geweest was.

In 1992 werd ik geïnstalleerd als Keizer van Prosperpolder. Uitstappen werden er nog wel gedaan, maar het was gene vetten niet meer. Ons vader kreeg er terug zin in en langzaam aan schreven we terug geschiedenis.

Toen we jaren later verhuisden naar Nederland werd ik Prins Gezant van Terhole omdat de Prins er niet bij kon zijn en geen afstand wou doen van zijn titel. Met de Loetzers on Tour maakten wij de straten onveilig met onze fratsen.

Maar ook dit was geen lang leven beschoren en toen ons vader mij in augustus 2003 vroeg om alles over te nemen, moest ik toch even slikken.

Afspraken werden gemaakt en er werd besloten om de naam te veranderen in Karnaval Vrienden Kring Lady & de Vagebond. Het eerste jaar hadden we een kandidaatje voor Kinderprinses van België, tijd noch moeite werden gespaard en het nodige kapitaal werd er ingestoken. Vicky werd onze eerste gekroonde en dan nog wel een Belgische ook. Het jaar daarop werd Elvire Prinses en Saromi Kinderprinses 2005 voor KVK Lady & de Vagebond.

In 2006 werd Saromi voor de tweede maal kinderprinses.In december 2006 sloeg het noodlot toe; Elvire werd het slachtoffer van een auto-ongeluk.

Er werd toen besloten om in 2007 Elvire en Saromi terug aan te stellen in besloten kring, Saromi werd voor de derde maal Kinderprinses en in 2008 werd onze kleine meid Kinderkeizerin.

In 2009 stelden we Inge en Kiana aan. Toen werd het september en via Eddy van den Bossche hoorden we dat er een mooie zaal was in Oostakker en al vlug werd besloten dat het bal van 2010 in Oostakker door zou gaan. De vereniging vestigde zich op Oostakker en al vlug hoorde ik geluiden over het Carnavalsverleden van Oostakker. Door te praten met de middenstand merkten we dat er interesse is voor een Carnavalsstoet.

Over het bal van 2010 kunnen we kort en bondig zijn; gewoon prachtig, 390 personen hebben ons bezocht.

Nu gaan we voor een tweedaagse...

 

...wordt vervolgd